Het verhaal van Son Mieux.

Mijn Muziek

Bekijk de laatste videoclips van Son Mieux!

Video afspelen
Video afspelen
Video afspelen

Mijn Verhaal

Son Mieux is het alter ego van Camiel Meiresonne. Zesentwintig jaar oud, allerminst doorsnee tienerjaren achter zich. Hij speelde al op zijn elfde in een bandje en is professioneel muzikant sinds zijn veertiende. Afkomstig uit Den Haag. Veel van de liedjes op zijn debuutalbum Faire de Son Mieux spelen zich af in het nachtleven van de Hofstad. Camiel is liedjesschrijver, zanger, gitarist, toetsenist, producer. Naast ras- muzikant ook nachtvlinder, romanticus en gevoelsmens. Maar wel eentje die zijn zielenroerselen (en hartzeer) pas omzet tot liedjes als hij er afstand van heeft genomen. Groot hart, koel hoofd. Camiel Meiresonne is Son Mieux en vice versa. Faire de Son Mieux, de albumtitel, is Frans voor ‘het beste uit je zelf halen, alles geven wat je in je hebt.’ Zo iemand is hij. Camiel zit met ziel en zaligheid in de tien hoogstpersoonlijke liedjes van dit debuut. Ook typerend voor Son Mieux: hij schreef ze allemaal op de akoestische gitaar, maar gaf ze een heel ander (lees: elektronisch) popgeluid mee.

Vraag Camiel naar zijn invloeden en hij noemt (indie) folkartiesten als Bob Dylan, Tallest Man On Earth, Bon Iver en Bright Eyes. Maar ook pop- en rockgrootheden als The Beatles, The Stones (‘eigenlijk al mijn hele leven’) en Arcade Fire. Qua zang staat bij hem Joe Cocker op één (Mad Dogs & Englishmen). Maar Camiel past ervoor om de zoveelste klassieke singer-songwriter te zijn en hij wil ook helemaal niet klinken als zijn andere inspiratiebronnen. Doet hij allebei ook niet.

Bij Faire de Son Mieux heeft hij er bewust en consequent voor gekozen om zijn liefde voor folk, rock en indie-gitaarbands van een elektronische ondergrond te voorzien. Elektronische muziek is zijn andere grote muzikale liefde. Hiermee kwam Camiel al jong in aanraking op dance-feestjes. Sindsdien voelt hij zich ‘lekker en vrij’ bij het elektronische genre. Hij speelde ook al langer met idee om er zelf in uitvoerende zin wat mee te doen. Hier voegt hij de daad bij het woord.

Op Faire de Son Mieux staan tien pure, afgeronde popliedjes met onweerstaanbare hooks en refreinen. Met een persoonlijk verhaal als in de beste folk, maar ook met een elektronische onderlaag. Deze combinatie resulteert in gesoigneerde, immer dansbare muziek met een diepe emotionele lading. Voilà: het DNA van de Son Mieux-sound. Wat vier jaar geleden begon als het akoestische soloproject Son Mieux is inmiddels uitgegroeid tot een geoliede, stijlvolle synthipop-band. Gloed- en soulvol, zes man sterk. In hun gelederen ook Camiels broertje Quinten te horen op toetsen en gitaar. Hij fungeerde als klankbord bij het maken van de plaat, toen ze er gezamenlijk in een boshuisje op de Veluwe de basis voor legden. Ze maken al samen muziek sinds hun prille tienerjaren, toen ze met hun andere broertje Wrister de succesvolle garagegroep All Missing Pieces vormden. Die band stopte toen Camiel achttien was.

Zijn tijd daarna als toetsenist van de Haagse indie-rockband Soul Sister Dance Revolution omschrijft Camiel als ‘een feestje’. Maar ondertussen verloor hij zichzelf in de geneugten van het Haagse nachtleven. Tien jaar in bandjes zitten voor ‘de fun, de show en het grote gebaar’ eisten hun tol. Met als gevolg een heftige identiteitscrisis. Om zichzelf te hervinden vertrok hij voor vijf maanden ‘zonder plan, zonder verwachtingen, praktisch zonder geld’ naar Indonesië. De zuidkust van Java afreizend vond hij de rust en de ruimte om zich zelf in de ogen te kijken. Eindelijk een gewone jonge man op deze wereld. Niemand die hem kende. Geen geld, geen status, maar wel blij. ‘Ik kon het dus wel, gelukkig zijn én mezelf uiten, zonder bandje, zonder een crazy excessief leven.’ Hij kocht er een akoestische gitaar en schreef een hele stroom aan liedjes. Geen ervan haalde Faire de Son Mieux, maar de kiem voor Son Mieux is wel degelijk daar gelegd, vier jaar geleden op Java.

Daar kon het wel. Innerlijke rust vinden, mediteren. In Nederland gaat het stadse leven weer met hem aan de haal. Hier regeert de vluchtigheid. Ziehier het hoofdthema van de plaat. Generatie-dingetje, zegt Camiel. ‘Iedereen van mijn leeftijd worstelt ermee. Via sociale media zijn we non stop met elkaar in verbinding. Maar tegelijkertijd hebben we megabehoefte aan ‘echt’ contact. Daarom feesten we door tot tien uur in de ochtend. Daarom zoeken we een roes op. Om een punt te bereiken waar je elkaar écht raakt.’ Opener Everyday zet de toon van het album. Net als sleutelnummer Nothing gaat het over de gekte van de moderne internetmaatschappij. ‘Iedereen jaagt een doel na. Alles moet maar sneller en sneller. We vergeten in het moment te leven. Daardoor raken we de weg kwijt.’

Het andere grote thema van de plaat is de liefde. De impact ervan en het onvermogen ertoe op langere termijn. Hierover gaat het in tracks als What A Feeling (verzengde verliefdheid), Leads (nooit deed je zo je best voor een ander) en Old Love (tot de slotsom komen dat de levensstijl van je grote liefde een ‘world apart’ is, die nooit zal matchen). Want uiteindelijk – ook dat is iets wat Camiel uit zijn ziel opdiept – is de roep van het uitgaansleven toch te sterk.

Zeker, de schaduwzijdes ervan zijn hem bekend. Camiel ziet ze onder ogen. Tuesday gaat over de verwoestende gevolgen van het nachtleven. Pretty Strangers over aanspoelen bij mensen die je eigenlijk helemaal niks zeggen. Honey over de onbevredigende vluchtigheid van one night stands. Nep-intimiteit. Maar ja, luister naar Come Back Again (‘een super swaggy track met hiphop-feel’) en je weet waar zijn hart toch het vurigst klopt. Een alleszeggende ode aan uitgaan en bijkomend hedonisme. ‘Elk weekend weer dat onstuitbare gevoel. Dan moet ik de deur uit, de hort op. Dan denk ik: ‘Ik wil me goed voelen, deze nacht ga ik me helemaal uitleven.’

Faire de Son Mieux verschijnt op 8 februari

Volg Son Mieux

Volg Son Mieux

Luister naar het nieuwe album “Faire de Son Mieux” van Son Mieux

Met passie gemaakt door RV Webdiensten

Universal Music Group 2019 ©

Met passie gemaakt door RV Webdiensten